Danske stjerner i Michelin Guiden

Michelin guiden drysser stjerner over danske restauranter med Noma i spidsen
Mens filmbranchens ypperste fejres med den årlige Oscar-uddeling står den danske restaurantbranche på nåle, når Michelin Guidens stjerner fordeles.

Som den eneste danske restaurant fik Noma i 2011 to af de eftertragtede stjerner i det gastronomiske stjernekort over Europa. Og det gentog sig i 2012-udgaven, hvor Noma atter måtte “nøjes” med 2 af de eftetragtede stjerner.

I branchen var der ellers på forhånd en vis forventning om, at Noma ville gå fra to til tre stjerner, da Noma to gange er kåret til verdens bedste restaurant, men det udløser altså ingen topkarakterer i Michelin Guiden.

Med fokus på det nordiske køkken har chefkokken Rene Redzepi siden 2008 haft 2 stjerner. Redzepi har tidligere arbejdet på 3-stjernede Michelin restauranter som French Laundry, El Bulli og Jardin des Sens.

Til gengæld fik verdens bedste kok, Rasmus Kofoed, endelig den stjerne, han allerede sidste år havde forventet. Sidste år blev restaurant Geranium i Parken overset af Michelin-guidens folk, og dagen før offentliggørelsen havde restauranten ellers indkaldt til pressemøde i forventning om en af de eftertragtede stjerner, men her blev teamet bag skuffede. Men i 2012 blev skuffelsen altså vendt til glæde med en fortjent stjerne.

I alt blev der uddelt fire nye stjerner til danske restauranter i 2012-udgaven. Foruden Geranium var det Grønbech & Churchil, Relæ samt Den Røde Cottage, der alle har fået hver en ny stjerne.

Samtidig beholder Herman i Nimb, Kokkeriet, Restaurant AOC, Kiin Kiin, Formel B, Søllerød Kro, Kong Hans og Era Ora alle deres ene stjerner.

Sammenlagt blev der altså uddelt 14 stjerner fordelt på 13 danske restauranter. Dermed indtager København en førsteplads i Norden hvad angår flest restauranter med stjerner i Michelin guiden.

Danske restauranter i Michelin-guiden
** Restaurant Noma, Strandgade 93, 1401 København K
* Restaurant Formel B, Vesterbrogade 182, 1800 Frederiksberg C
* Søllerød Kro, Søllerødvej 35, 2840 Holte
* Era Ora, Ovengaden neden Vandet 33 B, 1414 København K
* Restaurant Kong Hans Kælder, Vingaardsstræde 6, 1070 København K
* Kiin Kiin, Guldbergsgade 21, 2200 København N
* Kokkeriet, Kronprinsessegade 64, 1306 København K
* Restaurant Herman, Bernstorffsgade 5, 1577 København V
* Restaurant aoc, Dronningens Tværgade 2, 1302 København K
* Geranium, Per Henrik Lings Allé 4, 8., 2100 København Ø
* Grønbech & Churchill, Esplanaden 48 / Amaliegade 49, 1256 København K
* Relæ, Jægersborggade 41, 2200 København N
* Den Røde Cottage, Strandvejen 550, 2930 Klampenborg

Michelin Guiden
Michelin Guiden er et fransk opslagsværk, der kortlægger verdens bedste restauranter og hoteller. Guiden udspringer af Michelin-koncernen, der er verdens førende dækproducent til rumfærger, fly, lastvogne, landbrugsmaskiner, personvogne og cykler.

Den første udgave af Michelin Guiden blev udgivet af André Michelin i år 1900. Guiden skulle være en guide over Frankrig, der kunne hjælpe bilister til at vedligeholde deres køretøjer, finde passende logi og spise godt undervejs. I 1926 introducerede man for første gang stjernen som karakter og i 1930erne blev skalaen udvidet med to og tre stjerner. Oprindeligt var Michelin Guidens omslag holdt i en blå farve, men siden 1931 har farven været den karakteristiske røde.

Fælles for karaktergivningen er, at anonyme inspektører fra Michelin har besøgt restauranterne for at indsamle oplysninger om køkkenets kvaliteter. Michelin Guiden giver 1-3 stjerner for oplevelsen, og bare det at blive nævnt i Michelin Guiden er en udmærkelse i sig selv.

I Danmark bedømmer den franske spiseguide udelukkende restauranter i hovedstaden, og det ekskluderer dermed spisesteder som Falsled kro på Fyn, Ruths Hotel i Skagen, Munkebo kro og Henne Kirkeby Kro.

Karakterskalaen
Tre stjerner (***) gives til restauranter, der “tilbyder et exceptionelt køkken, som er en oplevelse det er værd at rejse efter”. På disse restauranter spiser gæsterne superb mad, der tilberedes med den største finesse og de allerbedste ingredienser.

To stjerner (**) gives til restauranter med “en udsøgt menu, som er en omvej værd”. Retterne er godt sammensat og af allerhøjeste kvalitet.

En stjerne (*) gives til “en rigtig god restaurant i sin kategori”. Det er spisesteder som altid leverer retter af høj standard.

About skribent